Review: Cara buat logo online guna Logo Genie Pro - Berniaga Online

Review: Cara buat logo online guna Logo Genie Pro

cara buat logo
Cara buat logo simple guna software online
Setiap kali nak buat blog atau fanpage baru, atau nak setup bisnes baru, rasa macam kurang ramuan plak kalau tak buat sekali dengan logo. Jutawan Internet, Irfan Khairi pun ada pesan: kalau takde logo, takde la jenama. Bila takde jenama, bisnes nak berkembang pun payah.

Dan cara buat logo yang paling saya suka - guna Photoshop. Tapi sejak akhir-akhir ni, ada problem sikit bila nak guna Photoshop ni..start lepas saya downgrade komputer hari tu. Bila off jer komputer, pastu on balik nak guna, otometik PS ni takleh nak bukak..terpaksa install semula.

Nak install plak mahu 3-4 minit jugak nunggunya. Tu pun nasib baik guna versi portable punya..kecik sikit dia punya file. Dan macam tu laaa setiap kali..

Ada terpikir jugak untuk upah orang jer tolong buatkan..kita pun tak penat nak cari idea design. Cepat pun cepat. Tapi bila tengok harga pasaran servis design logo nih, rasa sayang pulak nak seluk poket ambik duit.
cara buat logo
Caj untuk satu logo di iLancee.com
cara buat logo
Harga di majalah.com
cara buat logo
Harga di mudah.my
Itu baru caj designer dalam Malaysia. Kalau nak design yang lagi premium, order pulak dengan mat saleh, mau dua kali BR1M baru habis bayar :D
cara buat logo
Kali dengan 3.4 untuk duit Malaysia
Lagipun, rasa macam tak syok jer bila serah kat orang untuk design-kan logo kita..rasa tak puas. Nak kena design sendiri jugak baru feel..heh..

So, ada ke cara buat logo yang jimat bajet, tak perlu install apa-apa, boleh buat logo banyak-banyak dan paling penting, senang nak guna..sekalipun untuk orang baru belajar?
cara buat logo
Jin logo yang pro :D
Alhamdulillah..ada rupanya software logo sempoi camni. LOGO GENIE PRO nama dia.

Logo Genie Pro ni adalah hasil buah idea Edmund Loh, seorang Internet Marketer (IM) asal Malaysia tapi lebih aktif promote produk untuk pasaran antarabangsa seperti JVZoo dan Clickbank.
cara buat logo
Blog peribadi bro Edmund
Ini kali kedua saya dapatkan produk power bro Edmund. Sebelum ni, saya pernah jugak beli produk MESIN KOMISEN daripada beliau..produk yang dedahkan sistem yang betul macam mana nak berjaya dalam bisnes affiliate marketing. Sistem ni memang beliau sendiri gunakan sejak tahun 2008 lagi.
cara buat logo
InsyaAllah..nanti saya review plak produk ni
Okeh..sambung citer balik tentang cara buat logo guna software Logo Genie Pro.

Macam yang saya bagitau sebelum ni, kita memang tak perlu nak pasang apa-apa kat komputer untuk guna software ni..sebab Logo Genie Pro ni adalah software online. Cuma perlu login jer, klik 'Create Project' dan terus boleh buat keje-keje kreatif untuk design logo.
cara buat logo
Nak klik butang 'CREATE' tu pun buleh..
Software ni bagi saya takde la 'berat' sangat. Saya pakai Streamyx dan waktu nak login awal-awal jer dia macam ambik masa sikit untuk loading. Tapi bila kita dah berjaya 'masuk', dah takde lagi dah sangkut-sangkut segala bagai yang boleh mengganggu 'kesyokan' kita dalam men-design logo :)

Ada 15 kategori gambar dalam software ni yang boleh anda pilih sebelum nak mula design..terpulang pada anda mana yang paling kena dengan bidang bisnes anda.
cara buat logo
Ada 300 gambar untuk dipilih
Dah pilih gambar yang sesuai, anda akan dibawak pulang ke langkah seterusnya. Untuk langkah ni, sila isi nama & slogan kompeni anda, pastu klik butang 'CREATE LOGO'.
cara buat logo
Nama power, slogan memikat..
Dah klik butang oren tuh, anda akan dibawak pulak ke kanvas putih yang buleh tahan besar gak saiznya. Haa..kat sini nanti, sila jangan malu-malu untuk keluarkan segala macam idea kreatif yang dah lama terpendam untuk design logo tuh. Kerjakan kanvas tu puas-puas..nak buat logo sama besar dengan kanvas pun takpe :)
cara buat logo
Siap dengan petak-petak grid..senang untuk center-kan logo
Kat bahagian kanvas ni jugak ada banyak lagi function yang boleh anda guna untuk menghensemkan lagi logo anda.

Yang ni function yang ada kat bahagian side-bar belah kiri:
cara buat logo
Jarang tukar warna background..biar putih jer
Yang ni pulak guna untuk pilih font mana yang anda paling berkenan, saiz dan warna:
cara buat logo
Font pun banyak yang cantik-cantik
Dah siap dah design logo? Puas hati? Okey..kalau dah siap, jangan lupa untuk 'SAVE' hasil keje anda. Mana tau kan..kot tiba-tiba jer dibuatnya black-out, mau tak menangis nak design balik.
cara buat logo
Takde limit..boleh save seberapa banyak logo yang anda nak
Untuk download logo ni ke komputer, anda cuma perlu klik butang 'EXPORT LOGO' dan pilih 'dpi' (dots per inch) yang sesuai. Kalau anda nak guna logo ni untuk tujuan online, contoh nak letak kat blog, '96 dpi' pun dah kira okey.

Kalau nak guna untuk tujuan offline, contoh nak cetak kat t-shirt atau banner yang kat tepi-tepi jalan tu, pilih '300 dpi'.
cara buat logo
Lagi tinggi 'dpi', lagi besar file logo yang anda perlu download
Dah setel pilih 'dpi', klik butang 'SAVE & EXPORT LOGO'. Nanti anda akan dapat empat pilihan file logo untuk anda download.
cara buat logo
Logo dengan background putih jer boleh save dalam bentuk transparent background
File JPG dan GIF ni sesuai untuk guna kat blog atau website. File PNG kalau anda nak download logo dengan transparent background. File SVG plak kalau anda nak guna logo untuk tujuan printing atas baju, banner, bunting dan lain-lain.

Kalau anda offer servis design logo guna software ni, saya rekemen anda download semua file ni dan hantar kepada pelanggan anda. Biar dia rasa terharu sebab dapat lebih nilai bila order servis dengan anda ;)

Amacam? Sempoi tak cara buat logo guna Logo Genie Pro nih? Klik-klik sikit, taip-taip sikit, dan nah..siap satu logo. Tapi kalau anda masih confuse cara nak guna software ni, boleh rujuk video ni. Tengok macam mana dia design logo dalam masa tak sampai pun tiga minit.


Logo Genie Pro ni Edmund Loh release untuk pasaran seluruh dunia. Jadi, untuk dapatkan software ni, anda perlu ada akaun Paypal. Tapi kalau takde pun takpe..boleh guna kad kredit atau kad debit.

Saya sendiri pun guna kad debit Maybank jer..kad ATM yang ada gambar buah ceri tu. Kalau anda ada kad ni, anda pun boleh dapatkan software Logo Genie Pro ni.

Kalau anda tak pasti cara nak guna kad ATM ni untuk buat bayaran online, boleh contact dan tanya call center Maybank. Tak pun, mungkin anda boleh start motor kejap dan tanya terus kat cawangan Maybank yang paling dekat dengan tempat anda :)

Tapi sebelum tu, anda mungkin tertanya-tanya: berbaloi ke buat pelaburan untuk dapatkan Logo Genie Pro nih?

Kalau anda tanya saya, saya takkan jawab lebih-lebih, saya takkan janjikan bulan bintang..tapi apa kata anda tengok sendiri contoh logo yang saya design cara geli-geli suka-suka guna software ni? Lepas tu, anda sendiri buat keputusan..
cara buat logo
Sardin kira seafood jugak tak?
cara buat logo
Kalau rendah, panjat sendiri. Kalau tinggi, contact Brooke
cara buat logo
Ikut jejak langkah Mail bukak bisnes
cara buat logo
Malas nak basuh keta? Biar staf Bang Aji uruskan..
cara buat logo
Melancong jer keje yer..
Bagi saya, kalau anda tak kisah dengan design yang simple atau minimalist, nak jimat masa, nak save bajet sebab perlu banyak design logo; software ni memang tak rugi beli.

Tapi kalau anda termimpi-mimpi nak design logo yang gempak-gempak ala team NBA, maaf cakap..software ni memang bukan jodoh anda :)
cara buat logo
Logo premium mau beratus-ratus gak dia punya caj
Nak kata software ni konfem takde kurang apa-apa, cukup syarat serba-serbi, pun tak logik jugak kan? Sebabnya, satu benda yang saya perasan; kadang-kadang bila kita nak design logo, gambar yang kita nak guna tu takde dalam library software ni. Contohnya kalau kita nak design logo yang ada kaitan dengan bidang fotografi, oil & gas, tak pun seni bina (architecture). Langsung takde gambar sesuai yang boleh kita guna.

Tak best arr kalau camni..cemana nak design logo nanti? Memang takleh buat apa-apa ke?

Rilekkk..saborrr. Kecik punya hal.

Ada dua cara untuk setel problem ni.

Satu, kita upgrade software ni kepada Logo Genie Pro Deluxe. Untuk versi Deluxe ni, bro Edmund akan tambah lagi 600 gambar. Dalam versi asal, dah ada 300 gambar. Jadi total semua sekali, kita akan dapat 900 gambar..silap-silap mungkin dapat lebih.

Termasuk sekali dalam pakej Deluxe ni ialah tambahan kategori-kategori baru seperti penjagaan kanak-kanak, pembinaan, kewangan, keselamatan dan banyak lagilah. InsyaAllah..gerenti tak kering idea untuk buat design nanti.

Tapi kalau harga untuk upgrade ni rasa macam mahal sangat, kita boleh jugak guna cara kedua.

Caranya, kita beli jer stock photo dari marketplace yang banyak terdapat kat Internet ni. Boleh beli satu-satu. Bila nak guna untuk design logo jer, baru kita beli.

Macam saya sendiri, tempat biasa saya shopping stock photo ialah Photodune. Kat sini, untuk satu stock photo kita boleh dapat dengan harga serendah $1 (lebih kurang RM3.50).
cara buat logo
Kat Photodune ni murah sikit
Alhamdulillah..last-last siap jugak review cara buat logo guna Logo Genie Pro ni. Jutaan terima kasih untuk anda sebab sudi baca sampai habis. Rajin anda skrol sampai bawah :)

Dan sebelum saya letak titik noktah kat hujung review ni, boleh tak kalau saya nak tanya anda 3-4 soalan?

Anda serius ke perlukan logo? Nak design banyak-banyak, tapi nak save bajet? Nak design banyak-banyak, tapi nak cepat? Tak pun, anda ada plan tak untuk buat duit dengan offer servis design logo?

Ada soalan yang anda jawab ya? Kalau camtu, pegang mouse anda dan klik sini terus --►cara buat logo online.

Buat pelaburan anda dan grab software Logo Genie Pro ni cepat-cepat. Jangan pikir lama-lama..jangan tangguh-tangguh. Dan jadikan software ni sebagai hamba yang menjimatkan kos anda, atau sebagai mesin duit anda ;)

ps: bro Edmund takde rancang apa-apa untuk naik harga. Cuma takut nanti beliau tiba-tiba berubah hati..dan tanpa notis :)

kredit foto:
trinsite.com
forum.sportytrader.com

Related Posts:

5 Responses to "Review: Cara buat logo online guna Logo Genie Pro"

yoorin melacolea said...

sy pon ambik logo dr sini.. hehehee..nk hire org buat, buat sendiri pon boleh kann

Jie Susanos said...

huhu..tq share sorfware ni..tercari-cari gk..

Anonymous said...

admin, macam mana nak sign up sbb dia mntak username n pasword.. pleasee help me

Amir said...

software ni kita kena beli dulu..baru bleh guna.

klik link ni --> Logo Genie Pro

pastu skrol sampai bawah..nanti dia akan bagitau berapa harga :)

Easy Design said...

Bagus nya software ni.
Tak perlu susah-susah fikir lagi.
Hehehe terima kasih :D