Archive for November 2014

Peluang buat duit di iLancee.com

buat duit di iLancee.com
Jom buat duit di iLancee.com, nak?
Ai-lan-si? Ai-len-si? Ai-lan-ci? Cemana cara nak menyebutnya ni wehhh..payah sungguh aih..

Haha..

Yang sebenarnya, cara sebut yang paling betul ialah ai-lenss. Asal daripada dua perkataan English iaitu i-freelancer..maksudnya saya menawarkan perkhidmatan secara bebas. Dan untuk nampak komersil sikit, jadi laa iLancee. So, sebut betul-betul..buat duit di iLancee.com :)

iLancee ni baru jer dilancarkan pada 28 Mei hari tu..masuk hari ni, genap setengah tahun. Bos besar atau admin-nya ialah rakan usahawan Internet iaitu bro Ahmad Faiz. Kalau anda nak tahu sape bro Ahmad Faiz ni, boleh singgah ke blognya. Linknya ada saya bagi kat bawah. Tak pun, kalau anda ada apa-apa nak tanya tentang iLancee, boleh PM terus melalui profile FBnya di sini.

Sape-sape jer yang minat nak test rezeki dengan berniaga online boleh join iLancee. Dengan syarat, anda dah berumur 18 tahun & ke atas serta tahu dan aktif guna emel.

Bagi anda yang masih tak kenal rapat dengan iLancee, iLancee ni adalah sebuah platform atau portal untuk peniaga online jual apa saja..sama ada nak tawarkan servis (design logo, design banner, tulis artikel dan lain-lain), jual produk digital (ebook, video, audio, software dan lain-lain) atau pun produk fizikal (produk yang boleh kita pegang seperti t-shirt dan lain-lain).

Cuma yang takleh jualnya, produk-produk yang haram di sisi undang-undang dan jugak agama Islam..seperti produk cetak rompak dan sebagainya.
buat duit di iLancee.com
Macam-macam produk/servis ada..
Bagi setiap produk atau servis yang anda nak jual di sini, harga yang boleh anda tawarkan ialah antara RM5 hingga paling tinggi RM500. Fuhhh..banyak jugak yer..

Tapi bagi penjual atau seller yang baru nak mula (level 1), harga maksimum yang boleh anda offer ialah RM350. Dan bagi mana-mana produk atau servis yang berjaya dijual, 20% daripada jumlah bayaran akan admin iLancee ambik sebagai komisen. Kira OK la kan..sebab nanti admin nak tanggung kos hosting lagi, kos untuk marketing lagi..

Buat duit di iLancee.com ni adalah cara yang paling simple untuk start buat duit online tanpa modal. Nak daftar pun free..langsung tak kena bayar apa-apa. Nak promote produk/servis yang kita jual plak, tak perlu pening-pening kepala sebab admin akan bantu buat marketing. Kiranya untuk tarik trafik atau prospek, admin akan promote iLancee ni melalui blog, emel, tempah slot iklan di forum bisnes Internet dan macam-macam lagilah.

Produk/servis terjual atau tak, yang tu nanti terpulang kepada prospek. Kalau produk kita tu memang dia cari, InsyaAllah..kita akan dapat pembeli.

Tapi kalau anda nak lebih power dan lebih promosi kepada produk anda, apa kata anda luangkan masa kejap untuk promote sendiri gig anda? Promote la kepada friendlist anda ke, group FB ke, fanpage ke, Twitter ke.. (sebelum saya lupa..di iLancee, setiap penawaran atau pengiklanan produk/servis dipanggil sebagai gig).


Di iLancee, segala urusan jual beli boleh dikatakan selamat..InsyaAllah. Seller takleh nak menipu (lari ambik duit tapi barang tak hantar atau servis tak buat), dan pembeli pun takkan tertipu.

Sebabnya, sebaik saja pembeli buat bayaran, admin akan pegang dulu duit tersebut. Bila barang dah confirm hantar, atau servis dah setel, pembeli pun sama-sama puas hati; lepas 14 hari baru laa duit tu akan dimasukkan ke dalam akaun seller di iLancee.

Pembeli jugak boleh mintak refund kalau produk yang dia dapat atau servis yang disiapkan tak sama macam detail dalam gig.

Dan untuk elak kes-kes tipu camni, seller atau pembeli masing-masing tak dibenarkan bagi contact info seperti nombor telefon, alamat emel atau link profile FB. Seller dan pembeli hanya boleh berhubung melalui PM di iLancee jer (kata nak buat duit di iLancee.com, so kenapa nak deal kat luar lak..tak gitu?).

Tapi kalau buat jugak, bagi contact info kat luar, ada kena apa-apa tak?

Adaaa..ada harapan nak kena ban akaun dan takleh nak withdraw pendapatan. Dan kalau kena tipu, takleh nak salahkan admin. Sendiri buat, sendiri tanggung ;)
buat duit di iLancee.com
Antara produk laku keras di iLancee.com
Okeh. Sekarang bayangkan pulak produk yang anda jual laku, servis yang anda offer pun kemain hot..maknanya pendapatan anda di iLancee pun kira lebat laa jugak..yer tak? Jadi, macam mana caranya kita nak withdraw semua pendapatan ni?

Ada dua cara..sama ada anda request untuk withdraw terus ke akaun bank atau nak admin iLancee masukkan duit ke akaun Paypal. Boleh pilih salah satu..ikut mana yang anda lebih selesa.

Tapi kalau ikut info daripada admin, anda digalakkan untuk withdraw melalui bank..untuk elak daripada kena bayar fee kalau guna Paypal.

Lepas dah buat request, tunggu admin buat pengesahan. Selalunya dalam masa tiga hari bekerja, paling lambat pun tujuh hari, anda boleh check dan tengok duit dah masuk dalam akaun. Amacam? Best kan bila dapat buat duit di iLancee.com? ;)
buat duit di iLancee.com
Produk yang saya baru promote di iLancee. Alhamdulillah..dapat satu sale :)
Hmmm..buleh tahan panjang jugak yer ceramah kali ni. Syok menaip punya pasal :D

Itu kata yang tukang taip.

Anda yang tukang baca lak, macam mana? Rasa-rasanya dah dapat tak gambaran awal macam mana nak buat duit di iLancee.com?

Kalau sekarang ni anda ada dua pilihan: sama ada nak start berniaga online tanpa modal, atau nak tunggu ada modal dulu baru nak start berniaga, anda pilih yang mana?

Mana-mana yang anda pilih pun tak salah. Tapi kalau anda pilih yang pertama, jalan lurusnya ada kat sini --►iLancee.com. Dan jangan risau, anda takkan sunyi sorang diri..sebab dah ramai jemaah yang turut lalu jalan yang sama. Mereka tahu,  macam mana syukurnya rasa bila buat duit di iLancee.com dan terima RM1 pertama dari Internet :)

ps: pikir cara kreatif..gerenti anda akan dapat idea nak jual apa di iLancee nanti. InsyaAllah..
Contest ini telah dianjurkan oleh iLancee.com, ditaja oleh Buatduitblog.com, SeriusMedia.com, Sensasi2020.com, FaizAlias.com

Related Posts:

Pay-Per-Lead Malaysia: Buat side income tanpa jual produk

pay-per-lead Malaysia
Jom bayar bil guna komisen pay-per-lead Malaysia
Semua benda nak naik harga kan? Minyak naik, bil api air naik, bil Astro naik, tambang bas sekolah naik, harga rumah naik..

Jap lagi migrain plak naik. Serabut kepala punya pasal..mikir mana nak korek duit. Last-last, darah pun naik :D

Tapi, daripada kita dok kalut tentang benda yang dah naik, baik kita pikir pasal benda yang tak naik. Apa dia yang tak naik tu?

Oh ya..gaji, tak pun pendapatan bulanan bagi yang berniaga.

So, ada ke cara nak bagi pendapatan lebih sikit?

Adaaa..selain mintak naik gaji dengan bos, keje double shif, apa kata kita try berniaga online?

Alaaa..leceh laa nak meniaga-niaga nih. Kena jual barang la, kena promote la, nak cari modal lagi..

Okeh..kalau gitu, kita pilih meniaga yang tak perlu jual barang, nak?

Haishh..cakap tak tengok orang. Ada ke bisnes camtu?

Adaaa..mana buleh takde. Kita buat bisnes Pay-Per-Lead Malaysia (PPL).

PPL ni asalnya daripada bisnes pemasaran affiliate (affiliate marketing). Kita akan dibayar komisen bila kita promote dan ajak orang atau prospek untuk download produk free orang lain.

Setiap kali nak download produk free ni, mula-mula sekali yang prospek kena buat ialah bagi nama dan emel. Nama dan emel ni laa kita panggil sebagai lead, dan jumlah komisen kita bergantung kepada jumlah lead yang kita dapat. Lagi ramai yang download, lagi tinggi komisen.

Untuk setiap lead ni, owner produk akan bayar kita antara 30 sen hingga RM1.00. Sikit? Itu baru sorang..kalau fiendlist kita ada 5,000 orang, dan yang download plak 500 orang? Tak ke lepas ansuran keta untuk sebulan :D

Tapi pelik jugak kan..cemana owner produk ni buat duit yer? Dah la bagi produk free..tak caj apa-apa, kena bayar kita yang tukang promote ni lagi..

Haaa..ni yang hensemnya tentang pay-per-lead Malaysia nih. Owner produk dan tukang promote dua-dua boleh dapat untung. Win-win situation, kata pakcik-pakcik kedai kopi :)

Bagi owner produk, keuntungan dia mungkin tak nampak sekarang, tapi dalam jangka masa panjang. Dengan jumlah lead yang dia dapat, bila-bila masa dia boleh manfaatkan dengan promote produk-produk berbayar yang lain.

Bagi tukang promote lak, keuntungan dia on the spot. Kita bantu owner produk kumpul lead sebanyak mungkin, dan dapat komisen sebanyak mungkin. Lagi best kalau kebetulan pulak owner produk buat contest untuk ejen promosi dengan lead paling banyak..ada can nak dapat bonus duit lebih, tak pun smartfon ke sebijik..bergantung pada bajet owner.

Nak dapat bayaran pun tak ambik masa lama bisnes PPL nih. Sampai jer hujung bulan dah boleh check akaun untuk tengok hasil. Biasanya time-time camni la owner produk bank-in jumlah komisen kita.

Tapi, bisnes pay-per-lead Malaysia ni senang nak buat ke untuk orang baru?

Terus-terang cakap, tak kisah laa orang baru ke orang lama, InsyaAllah, semua boleh buat. Promote produk free kot..tak perlu suruh orang beli apa-apa pun untuk dapat komisen. Produk yang nak bagi free tu pun bukan kita yang kena sediakan. Takyah nak pikir pun sebab awal-awal lagi orang lain dah siapkan. Lagipun, bila sebut free, sape yang tak suka kan?
pay-per-lead Malaysia
Promote kat group iklan
Tak tau mana nak promote? Akaun FB kan ada. Boleh start di profile sendiri dulu..kan friendlist ada ramai? Group yang kita join banyak-banyak tu? Mana yang izinkan kita promote, kita promote.

Fanpage..ada buat fanpage? Ada ramai likers tak? Kalau ramai, tak salah rasanya kita promote sekali kat page. Bukan nak promote pun, tapi lebih kepada share. Kan kita nak bagi barang free? ;)

Hmmm..kat mana lagi ek? Haa..forum ada. Yang mana ada blog, boleh tulis satu entri simple. Pastu, ping di group-group blogger di FB.

Ajak diorang datang ramai-ramai download ilmu free. Ilmu free ni biasanya kalau tak ebook, boleh jadi jugak owner produk bagi dalam bentuk video, audio dan emel bersiri. Tak pun, grafik free seperti logo untuk blog.

Bagitau sekali yang diorang cuma kena bagi nama dan emel jer untuk download produk free nih. Dan jangan lupa plak..pastikan diorang bagi nama dan emel melalui link khas kita sebagai ejen promosi.

Link ni unik, dan setiap orang yang daftar sebagai ejen akan dapat satu link. Masing-masing akan dapat satu link berbeza. Gunanya untuk detect sape yang bawak lead tersebut ke website dan sape yang patut dapat komisen.

Nampak macam keje senang kan? Bagi nama dan emel jer, dapat komisen. Tapi walaupun senang, jangan laa pulak kita bercita-cita nak main tipu dengan gi daftar sendiri nama dan emel member-member kita, atau alamat emel yang kita reka.

Tak berkat tu satu hal, owner produk pulak bukannya mudah untuk kita ayam-ayamkan. Sebab nanti diorang boleh trace melalui IP address yang kita guna.

Fungsi IP address ni kira macam nombor IC kita, dan setiap komputer yang bersambung dengan Internet seluruh dunia ni akan ada IP address sendiri. Senang cakap, macam alamat rumah kita. Kat dunia ni, mana ada dua alamat rumah yang sama kan?

So, kalau owner produk dapat trace banyak nama dan emel datang dari IP address yang sama, kemungkinan besar dia takkan approve komisen untuk tukang promote tersebut. Silap-silap, akaun ejen pun akan di-banned terus. Langsung takleh nak merasa komisen satu sen pun. Sape suruh main ngelat..yer tak? ;)

Orait..sekarang anda dah jelas apa itu bisnes pay-per-lead Malaysia. Jadi, soal hatinya pulak, anda dah dapat ilham belum untuk try bisnes ni? Kalau anda jawab ya, saya ada satu berita gembira nak share dengan anda.
pay-per-lead Malaysia
Mudah bila kita belajar ilmunya ;)
Penah dengar tak nama Rahman Basri? Bro Rahman Basri ni adalah salah sorang rakan usahawan Internet. Sekarang ni beliau tengah offer peluang kepada sape-sape yang berminat untuk join program PPL yang beliau sendiri anjurkan.

Anda cuma kena daftar nama & emel di sini --►Mudahnya Berniaga Online dan detail tentang cara nak join akan bro Rahman Basri bagi lepas anda dah klik button 'Sign up!'.

Untuk buat komisen lak, anda cuma perlu promote satu kursus online free. Kursus ni bro Rahman Basri sendiri yang handle dan akan dihantar secara bersiri melalui emel.

Apa yang bestnya, komisen yang beliau bagi bukan 30 sen, bukan jugak singgit, tapi RM3.00 untuk setiap lead! Paling tinggi yang ada kat Malaysia sekarang ni. Memang betul-betul meleleh punya offer..sampai saya pun dah terjebak sama :D

Kalau sebelum ni anda dah banyak abih modal beli ebook, video tutorial, pegi seminar, ambik personal coaching yang ajar macam mana nak buat duit online..tapi sampai sekarang masih tak berjaya buat income, bisnes pay-per-lead Malaysia bro Rahman Basri nih memang patut anda join.

Dan untuk psiko anda supaya cepat-cepat join, apa kata kalau saya bagi anda satu software free..bonus sempena Ops Nombor Plet ;)
pay-per-lead Malaysia
Buat headline boleh, buat ayat promosi pun boleh
Software ni asalnya, untuk create headline memukau, tapi saya biasa guna untuk tulis status-status simple khas untuk promote link affiliate/PPL.

Cuma jawab empat soalan mudah, klik-klik sikit, dan nah..terus keluar lebih 90 status sempoi yang boleh anda guna untuk promote PPL di FB. Dah takyah dah sendat kepala perah otak nak mikir ayat promosi :)

Software ni jugak dalam English, tapi rilek..tak perlu risau sebab contoh ayat status dalam BM ada saya sertakan sekali.

Amacam? Best tak software ni? Anda nak tak kalau saya nak bagi free? Kalau nak, jangan lupa daftar nama & emel kat sini --►pay-per-lead Malaysia. Pastu, klik button 'Sign up!' dan tunggu emel daripada bro Rahman Basri yang bertajuk 'Sahkan emel anda dahulu...'.

Dalam emel tu, ada link pengesahan bawah ayat 'CONFIRM BY VISITING THE LINK BELOW'. Anda klik link biru tu untuk confirmkan alamat emel anda.

Dah buat semua step di atas, tinggalkan nama & emel anda kat ruangan komen di bawah. Nama & emel ni perlu sama dengan yang anda daftar di website Mudahnya Berniaga Online.

Lepas saya dah check dan confirm dengan bro Rahman Basri, nanti saya akan hantarkan link download software ke alamat emel anda. Mudah kan? Semudah ABC ;)

ps: jangan pikir lama-lama sangat..takut nanti bro Rahman Basri tutup pendaftaran :D

UPDATE: Anda dah terlepas kapal. Pendaftaran masih lagi dibuka tapi komisen PPL bro Rahman Basri dah turunkan sikit kepada RM1.00 untuk setiap lead..sebab dah cukup 3,000 lead pertama..

UPDATE 2:  Program PPL bro Rahman Basri ni dah pun berakhir secara rasminya pada 24 April 2015 yang lalu. Kalau anda tercari-cari program PPL terbaru, jom cuba yang ni - NiagaAffiliate.
pay per lead Malaysia
Alhamdulillah..sempat merasa RM72. Terima kasih bro RB :)
kredit foto:
www.centralmortgage.com.au

Related Posts: