Archive for May 2013

Dah Cuba Buat Duit Di Website Murahnya?

 
Hari tu saya ada bagitau cara saya buat duit sampingan di Internet, kan? Salah satunya adalah melalui website atau platform Murahnya. Hari ni saya nak cerita sikit lagi tentang Murahnya nih :)

Bagi anda yang minat nak berniaga online tapi tak nak sakit kepala pikirkan tentang modal, website Murahnya adalah tempat yang paling sesuai untuk bermula. Kat sini, anda cuma perlu tawarkan kemahiran yang anda ada dan dapatkan pembeli..tak kisah la sama ada kemahiran dalam bidang grafik, penulisan artikel, programming atau apa saja. Atau kalau anda merupakan pembekal kepada produk-produk tertentu, sama ada digital atau fizikal (ebook, cenderahati dan lain-lain), juga boleh cuba promote di sini.

Di Murahnya, setiap aktiviti penawaran kemahiran atau produk ni, akan dipanggil dengan istilah 'servis'. Setakat ni, apa yang dapat saya perhatikan, servis yang berkaitan dengan Facebook memang cepat hot dan mudah dapat pelanggan. Kalau anda power dalam men-design cover timeline, atau boleh tarik likes untuk fanpage, cuba-cubalah offer servis anda kat sini dan tengok hasilnya macam mana.

Saya sendiri pun banyak mendapat sale dengan menawarkan servis iklan di Facebook dan jugak hasil jualan ebook:




TIPS: Untuk dapat banyak sale, sekali-sekala cuba gunakan fungsi 'featured' :)

Untuk setiap servis ni, anda boleh caj bayaran antara RM10 hinggalah setinggi RM100..bergantung kepada LEVEL anda sebagai penjual atau seller. Bagi seller baru, mereka akan bermula dengan 'Level 1'. Lagi banyak order yang masuk, lagi tinggi level yang anda akan dapat..sehinggalah 'Level 5'. Level 5 ni kira tahap otai dah ni :)


Untuk naik pangkat level, juga bergantung kepada rating atau maklum balas daripada pembeli atau buyer. Buyer akan berikan rating positif kalau mereka puas hati dengan servis kita. Jadi, kena siapkan servis seperti yang dijanjikan..paling penting, tak langgar dateline :)

Bagi setiap bayaran untuk servis, 20% daripadanya admin Murahnya akan ambik sebagai komisen..buat tanggung kos operasi agaknya :D Kira ok la kan? 20% je..lagi pun, caj ni cuma akan dikenakan bila seller dah dapat sale.

Takde kemahiran/produk? Pun tak perlu risau..anda tetap boleh buat duit dengan Murahnya. Caranya ialah dengan menjadi affiliate kepada servis yang ditawarkan. Anda dapatkan link servis di Murahnya yang mengandungi ID anda, promote kepada kawan yang minat nak beli dan last sekali, anda dibayar komisen. Lagi senang, kan? :)

Tentang bayaran plak, kita takkan terus dapat sebaik saja ada sale masuk. Sebaliknya, admin akan pegang dulu sampai laa servis siap. Dah confirm siap dan hantar kepada buyer, barulah admin akan masukkan ke dalam akaun seller di Murahnya. Untuk withdraw ke akaun bank, kena dapatkan jumlah order sekurang-kurangnya RM53. Cukup RM53, seller boleh buat request dan biasanya admin akan bank-in pada hujung minggu.

Tapi, admin ni boleh caya ke? Kang dia lari dengan duit kita cemana? Hehe..

Jangan takut..website Murahnya ni dimiliki oleh Serangkai Network (002180167-D), sebuah syarikat yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Rasanya, cukup la kot info tentang Murahnya nih. Bagi anda yang dah nampak potensinya dan dah ada idea nak jual apa, jangan buang masa..jom daftar percuma sebagai ahli di sini --► Murahnya.my

update: buat masa ni, web Murahnya tengah problem. Tapi takpe..jangan risau. Sebagai gantinya, anda boleh cuba web iLancee.com. Web ni sama jugak macam Murahnya. Dalam Bahasa Melayu dan diasaskan oleh orang Malaysia..cuma owner dia jer lain-lain :)


Related Posts:

Jom Tambah Pendapatan Dengan Bisnes Online





Murahnya.my
Alhamdulillah..screen shot di atas ni adalah antara sebahagian kecik pendapatan saya hasil daripada berInternet dan berFesbuk. Boleh guna buat bayar bil Streamyx, bil letrik dan beli DVD game :)

Kebanyakannya adalah komisen bisnes affliliate yang saya promote dan jugak hasil jualan produk digital dan servis di website Murahnya (psst..kalau anda join mana-mana bisnes affiliate dan ada nampak nickname atau id 'runaldy'..haa..saya la tuu :) )

Lain orang lain cara pemasarannya. Bagi saya sendiri, untuk dapatkan jualan bagi produk-produk affiliate ni, saya lebih suka promote melalui FB Ads, emel dan jugak fanpage. Bagi produk dan servis yang saya tawarkan di Murahnya, jualan biasanya akan meningkat sikit bila saya gunakan fungsi 'featured' (bagi yang dah daftar sebagai ahli Murahnya, anda pasti biasa dengan fungsi ni).

Biasanya, komisen affliate ni akan dibayar sebulan sekali..time-time hujung bulan atau awal bulan. Kalau macam website Murahnya plak, kita boleh request untuk dapatkan bayaran seminggu sekali.

Screen shot ni tak bermaksud apa-apa ye..cuma sekadar bukti yang kita memang boleh tambah pendapatan dengan bisnes online kalau kena teknik-tekniknya.

Update: web Murahnya sekarang ni tengah problem sikit. Sebagai alternatif, anda boleh cuba di  web iLancee.com.

Related Posts:

Koleksi Doa Murah Rezeki Untuk Usahawan




Ayat Seribu Dinar
Sebagai usahawan, kita mungkin boleh kaji apa jenis produk yang paling orang cari kat Internet ni. Kita jugak mungkin boleh berguru dengan sifu terhebat untuk tahu tips-tips mahupun rahsia-rahsia pemasaran online. Bagi yang ada modal lebih plak, bukan calang-calang tempat yang dia pilih untuk buat iklan..semuanya ambik yang berbayar je.

Tapi hakikatnya, kalau Allah SWT takdirkan bukan rezeki kita..jual la produk apa pun, promote la kreatif macam mana pun..jangan bersedih kalau hasil yang kita dapat nanti cuma kosong.
Dan kita pun tertanya-tanya..kat mana silapnya ye? Apa yang otai ajar, semuanya kita dah buat dan tiru sebijik-sebijik. Produk plak, bukannya produk pelik-pelik. Produk sama je macam orang lain jual. Bezanya, orang lain boleh buat duit dengan produk yang sama..tapi kita, nak dapat satu sale pun kemain payah.

Jawapannya, mungkin kita lalai atau terlupa untuk berserah kepada Allah. Ya..kita boleh usaha macam-macam, tapi yang memberi ilham kepada prospek kita untuk membeli daripada kita, tetap jugak Allah SWT kan?

Jadi, untuk entri terbaru ni, izinkan saya share koleksi doa murah rezeki untuk amalan kita para usahawan dan jugak usahawati :) Moga-moga dengan tawakkal ini Allah SWT bukakan hati setiap insan yang melihat promosi kita untuk sudi mengeluarkan duit dan mendapatkan setiap produk yang kita iklankan. Aamiiin.. :)

Kalau ikut rutin saya sendiri, doa-doa ni biasanya saya amalkan pada waktu pagi, sebelum nak start keje-keje promosi di Internet. Betulkan niat kita nak bantu selesaikan masalah orang melalui produk yang kita promote, mulakan dengan selawat dan akhiri juga doa dengan selawat. Nak lagi mudah, jadikan saja doa-doa ni sebagai wallpaper PC/laptop kita. Senang, on je PC, terus boleh baca :)
 
Berapa lama untuk nampak hasilnya, yang tu saya takleh nak jamin. Sebab, lagi sekali, rezeki itu tetap rahsia Allah. Tapi, tak perlu risau..usaha + tawakkal semestinya yang terbaik. Setuju? :)

ps: klik untuk besarkan gambar..

Related Posts: