Bina Persahabatan Dengan Friendlist - Berniaga Online

Bina Persahabatan Dengan Friendlist

Nak berniaga melalui Facebook? Mulakan dengan friendlist kita yang ramai tu :) Tapi bukan dengan terus mempromosi produk/servis, sebaiknya bina relationship atau persahabatan terlebih dahulu.

Macam mana nak bina persahabatan ni? Hmmm..tak susah sebenarnya. Pertama sekali, setiap kali friendlist kita update status, kalau ada yang kita suka atau setuju, rajin-rajinkan diri untuk tekan 'like'. Kalau rasa kita ada pendapat untuk kongsi sama, cuba 'comment'. Percaya laa..tiada siapa yang tak suka kalau status mereka ada yang sudi komen. Tapi, pastikan komen yang baik-baik je la ;)

Lepas tu, waktu kita nak update status. Apa yang saya tahu, hampir kesemua friendlist kita akan berasa tak selesa, atau fedup, kalau kita selaluuu sangat cerita pasal produk/servis dalam status kita. Sebaik-baiknya, kita update dulu tentang perkembangan diri kita, atau perkara-perkara best yang berlaku kat kita hari ni, upload gambar-gambar aksi comel anak-anak kita, gambar-gambar percutian, atau gambar-gambar lucu yang banyak boleh didapati dari Internet, berkongsi kisah-kisah lucu, atau apa saja..yang penting dapat menarik perhatian friendlist kita untuk 'like' atau 'comment'. Bila dah ada yang 'like' atau 'comment', jangan pula kita buat-buat lupa untuk respon balik :)

Pasal produk/servis kita tu, kita cuma akan cerita bila kita rasa perhubungan kita dengan friendlist kita tu dah mula rapat, mula kamceng. Masing-masing dah boleh saling bergurau dan gelak 'haha' (gelak kuat), bukan setakat gelak 'hehe' (gelak sopan) ;) Masa tu laa baru kita mula menjual/mempromosi.

Atau sekurang-kurangnya, update dulu status tentang diri kita sebanyak 3 kali, kemudian barulah kita update 1 kali status untuk mempromosi produk/servis.

Foto: MyIbrah

Related Posts:

0 Response to "Bina Persahabatan Dengan Friendlist"